ប្រុងប្រយ័ត្ន! Apple ផ្តាំផ្ទាល់ដល់អ្នកប្រើ iPhone ឲ្យបិទចោលមុខងារ ២ នេះជាបន្ទាន់ ខណៈអ្នកប្រើភាគច្រើននៅតែបើកចោលដដែល
នៅពេលថ្មីៗនេះ Apple បានចេញសេចក្តីណែនាំយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរមួយ ដោយស្នើឲ្យអ្នកប្រើប្រាស់ iPhone ទាំងអស់បិទមុខងារពីរយ៉ាងនេះជាបន្ទាន់ ព្រោះវាអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ឯកជនភាព និងសុវត្ថិភាពរបស់អ្នកបានខ្លាំងណាស់។ ប៉ុន្តែអ្វីដែលគួរឲ្យភ្ញាក់ផ្អើលនោះគឺ អ្នកប្រើ iPhone ភាគច្រើននៅតែបើកមុខងារទាំងនេះចោលជាធម្មតា ដោយមិនដឹងខ្លួនថា ខ្លួនកំពុងប្រឈមនឹងហានិភ័យធំ!

មុខងារ ២ ដែល Apple សូមឲ្យបិទជាបន្ទាន់៖
-
Significant Locations (ទីតាំងសំខាន់ៗ)
- ចូល Settings > Privacy & Security > Location Services > System Services > Significant Locations
- មុខងារនេះនឹងចងចាំទីតាំងដែលអ្នកទៅញឹកញាប់បំផុត (ផ្ទះ កន្លែងធ្វើការ ផ្សារ ភោជនីយដ្ឋានជាដើម) និងរក្សាទុកក្នុងទូរស័ព្ទដោយមិនបានអ៊ីនគ្រីបពេញលេញ។
- បើនរណាអាចដឹងពាក្យសម្ងាត់របស់អ្នក ឬលួចយកទូរស័ព្ទបាន គេអាចដឹងច្បាស់ថា អ្នករស់នៅឯណា ធ្វើការឯណា ចូលចិត្តទៅលេងឯណា… ដូចជាមានផែនទីជីវិតរបស់អ្នកទាំងមូល!
-
iPhone Analytics (ការវិភាគទិន្នន័យ iPhone)
- ចូល Settings > Privacy & Security > Analytics & Improvements > Share iPhone Analytics (បិទចោល)
- មុខងារនេះនឹងបញ្ជូនទិន្នន័យប្រើប្រាស់របស់អ្នក (កម្មវិធីណាប្រើច្រើន គាំងនៅពេលណា ទីតាំងប្រើប្រាស់ជាដើម) ទៅឲ្យ Apple ជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
- ទោះ Apple អះអាងថាទិន្នន័យត្រូវបានធ្វើឲ្យអនាមិក (anonymous) ប៉ុន្តែការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា វានៅតែអាចត្រូវបានតាមដានត្រឡប់មករកអ្នកប្រើប្រាស់វិញបានយ៉ាងងាយ។
ហេតុផលដែល Apple សូមឲ្យបិទ៖
- ការពារឯកជនភាពឲ្យបានអតិបរមា
- ការពារករណីទូរស័ព្ទត្រូវគេលួច ឬត្រូវគេដឹងពាក្យសម្ងាត់
- កាត់បន្ថយការបញ្ជូនទិន្នន័យផ្ទាល់ខ្លួនទៅក្រុមហ៊ុនដោយមិនចាំបាច់
អ្នកជំនាញសុវត្ថិភាពមួយចំនួនថែមទាំងណែនាំឲ្យបិទមុខងារ “Improve Siri & Dictation” និង “Personalized Ads” ផងដែរ ដើម្បីការពារឯកជនភាពឲ្យកាន់តែខ្លាំង។
សូមប្រញាប់ចូលក្នុង Settings ឥឡូវនេះ ហើយបិទមុខងារទាំងពីរនេះចោលជាបន្ទាន់! ឯកជនភាពរបស់អ្នកសំខាន់ជាងភាពងាយស្រួលណាមួយឡើយ។
ប្រភព៖ Apple Support, Amnesty International, និងការសិក្សាឯករាជ្យផ្នែកសុវត្ថិភាពឌីជីថល ឆ្នាំ ២០២៥
#iPhone #Privacy #Apple #SignificantLocations #iPhoneAnalytics #knongsrok